Биография

Родена е на 23 април в Хасково. Завършила е Математическа гимназия с разширено изучаване на английски език, след което изучава специалността „Поп и джаз пеене” в Нов български университет.

Като ученичка Валя пее пет години в хасковския хор „Орфей”, с който се явява успешно на редица конкурси и фестивали. Професионалният й дебют на голяма сцена е на фестивала за нова авторска песен на фолклорна основа „Тракия фолк” през 2000г., когато печели награда за дебют с песента „100 покани, 100 букета”. Това слага началото на нейната звездна кариера и тя започва да работи с най- голямата българска музикална компания – „Пайнер студио”.

Първият албум на Валя, озаглавен „Искам всичко”, за кратко време се превръща в успешен и печели симпатиите на фенове и на специалисти. Той носи на певицата и наградата за Дебют на 2001 година. В следващите години Валя издава още два албума – „Моят свят” и „Нещо интимно” и един сингъл - „Приятели”. От тях се раждат още много хитове, които се знаят и пеят и до днес от почитателите й.

В колекцията си Валя има и едни от най-големите призове от престижните фестивали: „Пирин фолк” – Сандански през 2005, където печели Първа награда на журито с песента „Нова пролет” и „Охрид фест” в Охрид през 2009 с Първа наградата на публиката с песента „Въглен във вода”, която по-късно певицата посвещава на загиналите ни сънародници с кораба „Илинден” във водите на Охридското езеро.

Впечатляващите гласови данни на Валя й позволяват да изпълнява както поп фолк и народна музика, така и всякакви други стилове- поп, соул, естрада, сръбски и гръцки хитове и др. В репертоара си певицата разполага с над 1500 песни.

Валя прави впечатление не само с глас, песни и визия, но и с топлия и близък контакт с публиката. Певицата знае как да впечатли и най-претенциозната публика. Валя е предпочитан гост изпълнител на празници на общини и кметства, както и семейни празници - сватби, юбилей, фирмени партита и др. Целогодишно певицата гостува в нощни клубове, ресторанти и таверни, давайки най-доброто от себе си.

Освен в България, Валя изнася концерти и в чужбина. През 2006 година певицата прави самостоятелно турне в САЩ в над 15 щата и пее както пред българи, така и пред емигранти от различни балкански държави – македонци, сърби, гърци и др. След това следват изява и в много европейски държави.

През 2010 година Валя покорява нов връх, снимайки се в българския филм „Острова”, в който участват известният френски топ модел и актриса Летисия Каста и датският актьор Туре Линдхарт. Поканата за ролята й дошла директно от продуцентите на филма, които забелязали нейната артистичност от видеоклиповете й през годините.

Дискография през годините

Нещо интимно 2005г.

Моят свят 2001г.

Искам всичко 2000г.

Други песни

Facebook

Снимки от галерията

Видео